top of page
  • Foto van schrijverCarmén Huisman

Topper! Boekontwerp

Het is weer tijd voor een nieuwe Topper! In deze rubriek licht ik elke keer een ander project uit waar ik erg trots op ben en ik spontaan een glimlach op mijn gezicht krijg als ik naar het eindresultaat kijk. In deze eerste Topper! neem ik je terug naar mijn aller eerste boekontwerp.


Bijna een jaar geleden kwam niet alleen mijn droom uit, maar ook die van Judith Smits: het schrijven en ontwerpen van een écht boek. Judith schreef het boek De FUNFactor en ik mocht hem vormgeven. Een serieuze opdracht met ruim 160 pagina's om vorm te geven. Ik kon het bijna niet geloven, maar het boek ligt toch echt nu naast me.

Tijdens een sessie gingen we niet alleen aan de slag met het ontwerp van de cover van het boek maar had ik ook de kans om Judith beter te leren kennen. Als ondernemer, als mens en als boekschrijfster.

Het begon met een oproep van Judith. Ze was opzoek naar een freelancer voor het ontwerpen van haar boek. Als groentje (ja zo voelde ik mij toen) reageerde ik op haar oproep. Ik heb thuis een verzameling boeken waarvan ik de vormgeving zo ontzettend gaaf vind, dus in mijn bericht schreef ik dat ik al allemaal ideeën had en haar kon helpen. Ik drukte op verzenden en binnen een korte tijd had ik al een bericht terug. 'Laten we een ontwerp sessie plannen voor de cover!'. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens een sessie gingen we niet alleen aan de slag met het ontwerp van de cover van het boek maar had ik ook de kans om Judith beter te leren kennen. Als ondernemer, als mens en als boekschrijfster. Het klikte en we zaten op één lijn. Binnen 3 uur hadden we opeens een cover en een achterflap ontwerp: nu werd het opeens heel echt.Na een periode van het afschrijven van de tekst, was het zover. Ik kreeg een plat document toegestuurd met alle tekst erin. Nu was het aan mij om het boek vorm te geven. Dagen, avonden en soms nachten heb ik met mijn neus in dat ene inDesign bestand gezeten. Om een eerste ontwerp te maken, om samen met Judith telefonisch het boek (meerdere malen) helemaal door te nemen, om samen alle feedback te verwerken, foutjes eruit te halen, te brainstormen over wat wél of niet zou werken en om samen keuzes te maken. Binnen enkele weken was die klaar. Een ontzettend intensieve maar trots makende klus!

Nu was het aan mij om het boek vorm te geven. Dagen, avonden en soms nachten heb ik met mijn neus in dat ene inDesign bestand gezeten.

En toen was het wachten... wachten op de drukker en wachten op de post. Het moment dat het boek (met lief berichtje van Judith) in de brievenbus lag was FAN-TAS-TISCH. Het moment dat je de cover voelt, de kleuren in je opneemt en met je vinger langs de bladzijdes gaat. Dit heb ik gewoon ontworpen. Het boek staat als pronkstuk in de vitrinekast in mijn kantoor. Geregeld loop ik naar de kast om het boek weer even door te bladeren. Dit soort projecten geven energie! Heb jij zelf ook een idee voor een boek ontwerp? Ik ga graag samen om de tafel om elkaar beter te leren kennen en om te kijken naar de mogelijkheden.Benieuwd naar het boek? Meer informatie vind je hier. Je kunt het boek ook bestellen op Bol.com.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page